Свързани новини

08.05.2018 09:27

Държавата масово разпродава оръжие, уж е скрап

Видян 2863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавната военна фирма Терем, още преди сезона на летните разпродажби, е започнала масово да се освобождава от най-ценните си активи, научи 19 минути от високопоставен източник с експертиза в бранша. Става въпрос за имоти, но и за оръжие, добавя информаторът ни.


Най-скандално е, че оръжие на склад се бракува, уж че е скрап, и като метален отпадък се продава пъти под истинската си стойност. Част от него се изнася и се озовава в горещите точки на света, за които много международни разследвания доказаха, че снабдяваме с оръжие като например сирийските ислямисти. И саудитските набези срещу Йемен – мръсна и незаконна война, на която светът не обръща внимание, въпреки че е много по-кръвопролитна и доведе до много по-голяма хуманитарна катастрофа от сирийската.


Чисто цифром работата лесно се доказва и посредством сравняване на произведеното и изнесеното оръжие от България, което като справка веднага ориентира поне за част от нелегалния износ, без да броим автоматите, описани като старо желязо.


Друга част от въпросното оръжие се озовава в български структури, които стават заплаха за сигурността, особено на фона на пробутваните предложения за даване на извънредни пълномощия и на цели общини за защита от частни охранители.



Потърсен за коментар от 19 минути, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиер, обясни казуса: "ТЕРЕМ само може да ремонтира, не да продава, няма лиценз за търговия с оръжие. В момента заваряват стари автомати и пушки, но те се продават от фирмата на Министерството Снабдяване и търговия. И не като скрап, а на бройка, като не могат да стрелят, а вършат работа само за колекционери. Навремето са се правели интересни сделки - вземат бройките по 60 лв., продават ги по 400. Имало е и износ. Доколкото помня, последно към 200 Макаров бяха продадени от охранителната фирма на Министерството - МОБА. ТЕРЕМ - Търговище работи върху ремонта на 40 танка за Африка, но не ги продава, а поръчката за реконструкциите на двигателите им е на частното дружество Йотов и син. По въпроса с имотите е същото - ТЕРЕМ няма право да търгува и с тях. Имаше идея, във връзка с очакваното финансиране за офсет на ново въоръжаване за армията от западни производители у нас, да се прехвърлят на фирмата терени, но няма засега извършено такова действие".


Още интересни неща за военните имоти и как уникалната и супер скъпа сграда на Военното издателство беше спасена от заграбване при Борисов 2 четете в следващ брой на 19 минути.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на