Свързани новини

07.05.2018 09:05

Иран: US съдилищата се "подиграват" с жертвите от 11 септември

Видян 2290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран обвини Вашингтон в опит за "пренаписване на историята", като категорично отхвърли като "подигравка" неотдавнашното решение на САЩ Техеран да плати над $6 милиарда обезщетение за жертвите от 11 септември, предаде RT.


"Издаването на такава абсурдна и неприемлива присъда подиграва не само международната правна система, но и оцелелите, и семействата на жертвите от атентатите", каза говорителят на иранското външно министерство Бахрам Кашими, който отхвърли решението на съда в Ню Йорк.


Миналата седмица окръжният съдия в Манхатън Джордж Даниелс постанови решение (издадено в отсъствие на ответник), в което е установено, че Техеран е отговорен за 11 септември и трябва да изплати компенсации на семействата на повече от 1000 жертви. Външното министерство подчерта, че страната си запазва правото да реагира на всякакви "незаконни процедури" и твърди, че решението очевидно е "политически" мотивирано.


Говорителят също отхвърли подобни минали присъди срещу Иран, като повтори, че страната няма нищо общо с организирането или финансирането на атентата. Преди това съдията е издал съдебни решения срещу Иран през 2011 г. и 2016 г., разпореждайки на ислямската република да плати милиарди долари на жертвите на нападенията, които убиха почти 3 000 души.


Решенията срещу Техеран са особено удивителни, тъй като никой от 19-те похитители от 11 септември 2001 г. не е бил дори ирански граждани и нито едно разследване не е открило връзки с Иран. Комисията от 9 септември - организацията, натоварена със задачата да разследва атаките - заяви, че няма доказателства, показващи пряко участие на Иран, или дори, че Техеран е бил наясно с нападението. Единствената известна връзка е, че няколко от похитителите са пътували през Иран по пътя си към Афганистан, като се предполага, че паспортът им не е бил подпечатан.


В присъдите си обаче съдията се съгласява с твърдението, че Техеран по някакъв начин е предоставил техническа помощ, обучение и планиране на терористи, въпреки че по-голямата част от заподозрените идват от Саудитска Арабия, геополитически съперник и враг на Иран в региона. Петнадесет от терористите са били граждани на Саудитска Арабия, а двама са от Обединените арабски емирства и един от Египет и един от Ливан.


Докато съдия Даниелс твърди, че Иран е "виновен" за 11 септември, той все още трябва да се произнесе по редица дела, подадени от името на жертвите срещу Саудитска Арабия, за предполагаемата роля на царството в атаките. Както иранското, така и саудитското участие се преразглеждат в съответствие със Закона срещу спонсорите на тероризма от 2016 г. (JASTA), който проправи пътя за съдебни производства срещу чужди държави и техните служители, заподозрени в подкрепа на тероризма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

На дневен ред ще са финансовите въпроси

На дневен ред ще са финансовите въпроси и най-вече как