Свързани новини

04.05.2018 09:40

Лондон задължава офшорните зони да разкрият собствениците на компаниите

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският парламент ще задължи подопечните му територии със статут на данъчно убежище или офшорна зона да разкрият до 2020 г. кой точно притежава фирми, регистрирани там. Целта е да се подобри борбата с корупцията и укриването на доходи от данъчните власти. Мярката няма да важи за остров Ман и т.нар. Острови в Ламанша, включващи Джърси и Гърнси, тъй като парламентът няма право да им налага волята си, съобщава dnevnik.bg.


Няколко политици от управляващата Консервативна партия се съюзиха с депутати от опозиционната Лейбъристка партия в подкрепата си за промени в закона, които за пръв път бяха предложени от премиера Дейвид Камерън, но срещнаха съпротивата на властите във въпросните територии.


Към момента от тях се изисква да разкриват информация за реалните собственици на офшорни компании и банкови сметки единствено пред органите на реда, и то само ако това изрично бъде поискано от тях.


Зам.-министърът на външните работи Алън Дънкан заяви във вторник пред парламента, че правителството на Тереза Мей ще подкрепи поправка, внесена от двама депутати, с призив за създаване на централен регистър на собствениците на компании в тези територии. Това стана по време на дебати за приемане на допълнение към закона за борба с прането на пари.


Ниските данъци и гарантираната секретност е това, на което се крепи успехът на финансовите сектори на територии като Британските Вирджински острови и Каймановите острови.


Орландо Смит, премиер на Британските Вирджински острови, заяви, че е "силно разтревожен" от събитията в Лондон и определи политиката за повече прозрачност като "много несъвършена". "Става дума не само за удар по доверието, но и за поставяне под въпрос на отношенията ни с Обединеното кралство и конституционните права на жителите на острова."


Борещите се с прането на пари и укриването на доходи от данъчните власти приветстваха обещанието на правителството. "Това е голяма крачка за справяне с проблем, който струва толкова скъпо на развиващите се държави", казва Саймън Къркланд от организацията Christian Aid.


Маргарет Ходж, депутат лейбърист и една от вносителите, коментира, че така ще се помогне за пресичане дейността на престъпни групи и въоръжени групировки.


Наоми Хърст, говорителка на организацията Global Witness, припомни, че досега е имало четири подобни опита за поправки и те са се провалили в парламента. Тя смята, че не е изключено покушението срещу Сергей Скрипал през март да е засилило натиска над правителството да се заеме с офшорните компании с прикрити собственици, през които се инвестира във Великобритания. По думите ѝ през последните 10 години от Русия в отвъдморските територии са влезли 7 пъти повече средства, отколкото директно инвестираните пари в Обединеното кралство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне