Свързани новини

03.05.2018 16:42

Токът ни е по-скъп, отколкото в Скандинавия, Прибалтика и Германия, пресметна ЕК

Видян 2621 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в най-богатите - Скандинавските страни, показва статистиката на Генерална дирекция Енергетика„ към Европейската комисия. На обратния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.


Данните на ЕК за България показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електроенергията в България е 40,70 евро за мегаватчас.


За сравнение, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. Ниска е цената и в най-голямата европейска икономика Германия - 33,90 евро за мегаватчас. В същото време в Италия за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро. В Прибалтийските страни са в положение на нетен вносител на електроенергия, но цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, показват още данните на ЕК.


В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.


Преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни, от които е видно съживяване на износа на електроенергия в последните месеци. Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. По-високите цени в съседните държави може да даде едно от обясненията на този ръст. От друга страна трябва да бъде взето предвид и спирането на износа в началото на 2017 година, което също се отразява на статистиката.


Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, става ясно още от доклада. В края на миналата година част от ядрените централи на страната бяха затворени заради планови ремонти и наредените извънредни проверки за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. Така страната е внасяла електронерегия.


Централите постепенно се включват отново в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през следващите месеци, допълват експертите на Брюксел.


От доклада на ЕК е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електроенергията в Европа се повишава навсякъде.


Според анализа на експертите в страните, в които има по-добра свързаност на енергийните системи цената на електроенергията е по-конкурентна. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор за най-високата цена на електроенергията в Европа в края на 2017 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и