Свързани новини

02.05.2018 15:15

Еврозоната и ЕС забавят растежа си в началото на 2018 г.

Видян 1498 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврозоната и Европейският съюз са забавили икономическия си растеж през първото тримесечие на 2018 г., показват предварителните данни на Евростат, в които няма информация за представянето на отделните страни. Както еврозоната, така и ЕС-28 отбелязват ръст на икономиката от 0.4% на тримесечна база. Това е най-слабият напредък в страните с единна валута от 6 тримесечия. В икономиката резултат под 1 на сто се определя като рецесия. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. ръстът на еврозоната е 2.5%, докато този на всички страни членки е 2.4%. Резултатите са под средните очаквания на икономистите. Анализаторите предупредиха за очаквано забавяне на растежа на европейската икономика през тази година след силната 2017 г. От Европейската централна банка също коментираха техните прогнози след последното заседание на управителния съвет през миналата седмица, като президентът Марио Драги посочи, че е взел предвид по-песимистичните очаквания за тази година.


Първоначалните данни на Евростат не показват разбивка по държави и сектори, заради което е и трудно да се направи цялостен анализ. Следващата ревизия на растежа на БВП ще дойде на 15 май, докато финалните резултати ще са известни на 7 юни.


От излезлите обаче досега данни за растежа през първото тримесечие в няколко страни от ЕС става ясно, че по-слабо са се представили икономиките на Франция и Великобритания, докато тези на Испания и Италия са в застой.


Великобритания отчете най-лошото си представяне за периода януари - март от края на 2012 г. БВП се е повишил с едва 0.1% при 0.4% за последното тримесечие на 2017 г. На годишна база икономиката е нараснала с 1.2% при очаквания за 1.4%.


Подобно е положението и във Франция, където БВП е нараснал през първото тримесечие с 0.3% при 0.7% за периода октомври - декември 2017 г. От статистическия институт на страната коментират, че потреблението на домакинствата продължава да е в "застой", също така намалява ръстът на корпоративните инвестиции и износа.


Предвижданията за германската икономика също не са оптимистични, като се очаква тримесечният ръст да се запази на нивото от края на 2017 г. и да е 0.6%.


През миналата седмица излязоха данни и за икономиката на САЩ, която бележи ръст на годишна основа от 2.3%. Това е над очакванията на инвеститорите, но под зададената от администрацията на Доналд Тръмп цел от 3% годишен растеж на БВП и под постигнатия резултат от 2.9% през последното тримесечие на миналата година.


Стабилните бизнес инвестиции са спомогнали за компенсирането на слабото потребителско търсене отвъд океана в началото на годината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион