Свързани новини

02.05.2018 14:56

Още не са ни поканили за еврото, а ние вече се изпокарахме

Видян 2798 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че до момента никой не е поканил България да въведе еврото, нацията вече успя да се раздели и по тази тема, както по всички останали. Канцлерът Меркел насред София демонстративно не даде отговор дали и кога евентуално можем да се надяваме да влезем и кога в зоната на единната валута, комисарят Московиси твърди, че ако има разширение, вероятно ние ще бъдем първите поканени, само дето на казва кога вижда да стане тая работа, Холандия и Австрия твърдо се противопоставят на подобна идея, а според проф. Ханке, който беше мозъкът на българския валутен борд, никога не бива да се отказваме от лева. Въпреки това обаче всеки, дръзнал да сподели личния си опит от резкия скок на цените при въвеждане на единната валута през 2002 г. в страни като Италия, Франция, Гърция, Испания, дори без да е противник на еврото по принцип, е обявяван за рубладжия и путинист. Хей така, заради фикцията, че евентуално един ден могат и да ни поканят.


Обаче, цитираният от премиера уж, че му бил обещал еврокомисар по финансите и еврото Домбровскис, първи каза точно обратното - че преди да си го помислим дори, ще трябва да влезем в европейския банков съюз. Сиреч, хлабавият контрол на БНБ върху банките ни, но най-вече контролът върху резерва й - над 22 млрд. евро - 44 млрд. лв. или близо половината от БВП, да премине от наш под чужд контрол.



Тая работа трудно може да се продаде политически на българите. Особено без гаранции. Защото просто им писна от лесни и неверни обяснения и празни обещания.


Най-вероятно за приемането на еврото ще трябва да се мине през референдум. На който със сигурност ще се цитират някои факти не само положителни за единната валута, каквито безспорно има много. Но не са най-често цитираните в тъпо направената пропаганда, течаща в момента, измислена и преминаваща през хора, които нито разбират от пиар, нито от финанси, за лихвите и растежа, а оттам за жизненото равнище, които са осъществими само с евро. Ако някой сериозно иска да въведе еврото в България първо трябва да измисли отговорите на следните въпроси:


Защо в страните с най-висок стандарт и най-високо качество на живот в ЕС - Дания и Швеция, си пазят кроните?


Какви путинисти са британците, та държат на паунда си, който е по-скъп от еврото и въпреки всички заклинания покрай Брекзит, Лондон не само не престана да бъде финансовият център на Европа, ами привлича все повече капитали, особено китайски и индийски, което не им се случва нито на Франкфурт, нито на Париж, нито на Милано, които очакваха да станат новите магнити за големите пари?


Защо лихвите в Чехия са точно толкова ниски, колкото в най-прогресиращите държави с евро и много по-изгодни от онези в доста страни с евро като Гърция и Испания, да не говорим за сравнение с лихвите у нас?


Защо Румъния и Полша са лидерите по икономически ръст в ЕС от старта на кризата насам, разчитайки на злотата и леята, а според публикуваните в сряда, 2 май, данни точно еврозоната показва по-лоши от очакваните макроикономически резултати?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни