Свързани новини

02.05.2018 09:28

Лотариите са одържавена измама, стреля вицето Симеонов

Видян 7291 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо лотариите плащат само 15% такса, вместо ДДС и данък печалба - общо 30 на сто от приходите, както всички останали фирми, попита вицепремиерът Валери Симеонов. Според него хазартът у нас е бизнес за 3 млрд.лв., който откакто се рекламира неспирно по тв каналите от 2012 г. е скочил 6 пъти – бил е „само” ½ млрд.


Симеонов директно намекна, че тогавашното правителство на ГЕРБ – Борисов 1, че е приело това в полза на хазартните олигарси. Той даде пример с факта, че само 2 месеца след разрешението за неспирна тв реклама на хазарта, стартира Националната лотария. „Самият аз съм правил телевизия. Без предварителна подготовка, без лобитата много по-рано да са си уредили нещата, няма как да станат такива работи толкова бързо”, заяви Симеонов пред своята тв СКАТ. И открито нарече игрите „одържавена корупция”. Към това прибави изключително скандален факт:


Единствено спортният тотализатор, който е на хазната, е ограничен как да разпределя приходите си. От тях 50% се дават като премии на играчите, 17% са за покриване на разходите на държавното тото, а 18% веднага се заделят за българския спорт. Останалите 15% се плащат като споменатата вече такса. Частните лотарии според вицепремиера нямат подобен ангажимент – нито към играчите, нито към спорта. „И четете дребния шрифт. Вие чакайте 20 години да Ви плащат печалбите, ако сте живи”, предупреди патриотът, като напомни, че премиите не се наследяват.


Ако в нещо сме лидери в ЕС, освен по бедност, е по процент на хазарта от БВП, смята Симеонов. Според него той е 3% при 1,02% в Румъния и 2% в Гърция и части от процента в Сърбия.


Той ратува да се върне старото положение без реклама на хазарта, за което го подкрепя и автинтичната десница. Бившият зам.-министър на финансите по приходите Георги Кадиев пък коментира, че още по-успешната мярка ще бъде вдигане на таксата на хазартните фирми, която кой знае защо е наполовина на нормалните данъци за всички останали.


Напомняме, че за разлика от ЕС, у нас нямаме нулева или намелена ставка за далеч по-важни за стандарта на хората сектори като храните, лекарствата, учебниците и книгите. А за харта имаме. А това няма как да е случайно.


Както със сигурност не е случаен фактът, че откакто имаме този министър на финансите не се отделят задължителните по закон проценти от приходите на хазартната индустрия за пренасочване към културата. Чийто бюджет от това би скочил повече от двойно, след като в момента е 3-4 по-нисък като процент от БВП дори от отделяното в Румъния, дума да не става за по-напредналите в ЕС.


Това, което вицепремиерът пропусна е, че жертва на хазартните олигарси падна и Държавната лотария, каквато все още имат не само страните, но дори и областите в ЕС, че и пенсионните им фондове от типа на нашия НОИ, които по този начин печелят, вместо дефиците им да се покриват от бюджета, както става у нас.


Интересно е да се запитаме защо България не е включвана в общите за ЕС лотарии с джакпоти, достигащи и до 100 млн.евро като Евромилиони и Евроджакпот?


На този фон новото ръководство на Комисията по хазарта обяви, че всичко е точно с частните лотарии, изплащали печалби по своята си схема и т.н. Но все пак Националната лотария беше глобена със смешна на фона на приходите й санкция за глупавата реклама с мирисането на шоколад и участието на ансамбъла ни по художествена гимнастика в нея, който иначе се финансира от държавното тото – някакъв тотален абсурд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и