Свързани новини

26.04.2018 13:57

Премиерът: До 1 година кандидатстваме за еврозоната

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусионен форум, съобщи бТВ.


Той зае позицията, че не е оптимист, че за няколко месеца ще кандидатстваме за еврозоната, но изрази увереност, че бихме могли да се справим в рамките на една година.


„В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът.


Той посочи, че влизането в еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва“, каза още той.


България изпълнява всички критерии за приемане и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, да получим отказ от нашите европейски партньори. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.


По думите му това би показало различно третиране на държавите членки в съюза, а това е основна ценност и ако бъде поставено под съмнение, то цялото функциониране на ЕС ще бъде поставено под съмнение.


 „Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок“, каза още той и посочи, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.


„Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика“, каза още министър Горанов


По-рано днес премиерът се срещна със заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.


На срещата Борисов посочи, че на практика сме изпълнили числовите критерии за влизане във Валутния механизъм II (ERM I), а заместник-председателят на ЕК изрази задоволство от намаляването на външния ни дълг.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични