Свързани новини

24.04.2018 09:32

Предаденият на Турция гюленист Абдуллах Бююк съди България

Видян 2248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандално предаденият на Турция предполагаем гюленист Абдуллах Бююк ще съди България. Той бе изпратен в Турция от МВР, въпреки че българският съд отказа два пъти да го екстрадира с аргумента, че ще бъде преследван заради политическите си убеждения. В родната си страна бизнесменът бе обвинен в тероризъм заради симпатиите му към движението на Фетуллах Гюлен, когото режимът на Реджеп Ердоган подозира като организатор на опита за преврат от лятото на 2016 г.


Бююк е подал жалба срещу страната ни миналата година с твърдение, че нарушен чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека - забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание. В нея се сочи и друго нарушение на конвенцията - на чл. 13 - липса на ефективно вътрешноправно средство за защита от нарушение.


Както 19’ многократно писа България е единствената страна в Европейския съюз, която върна желаните от Турция бегълци от диктатурата.


Европейският съд за правата на човека в Страсбург е поискал информация дали той е имал на разположение ефективно вътрешно правно средство, за да се защити от връщане в Турция.


Бююк бе предаден на турските власти, след като властта у нас отказа да му даде политическо убежище, с формалния аргумент, че валидността на паспорта му е изтекла. Той бе буквално отвлечен на улица в Младост, а предаването му стана тихомълком - за него се разбра от турските медии.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп