23.03.2018 11:00

Нова дървесна изолация е екологична и ултра-ефективна

Видян 1426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени са създали нов изолационен материал от дърво, който е екологичен и в същото време много по-ефективен от добре познатия стиропор. Техният материал, наречен “нано-дървесина”, е много здрав и може да се изработва на тънки и гъвкави пластове или блокове. Разработката е дело на учени от Университета на Мериленд, Университета Боулдър в Колорадо и Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция.


Изследователският екип е създал нано-дървесината, като извлякъл лигнина – вещество в дървесината, което я държи твърда и кафява. Те също така извлекли някои “къси влакнини” от дървесината, които се преплитат с целулозните влакна, съставлявайки основната структура на дървесината. “Подравнени, целулозните влакна след това се свързват помежду си и водят до висока механична якост”.


Когато екипът се опитал да смачка нано-дървесината, учените установили, че материалът е 20 пъти по-як от топлоизолационните материали като стиропор или аерогел. Когато тествали колко добре изолира нанно-дървесината, те открили, че изолира с 10 градуса повече топлина, отколкото лидерът и носител на световния рекорд по излоационни свойства – силициевия аерогел. И докато повечето други изолатори могат да предизвикат раздразнение на белодробните тъкани или да провокират алергични реакции, то, според учените от Мериленд, влакната нанодървесина не причиняват подобни проблеми.


“Това може да изолира по-добре, отколкото повечето други термоизолатори, включително стиропорa,” казва Тиан Ли, студент в Университета в Мериленд. “Изключително обещаващ е и може да бъде използван като енергийно ефективен строителен материал”.


Списанието Science Advances публикува изследването по-рано този месец.


Inventwood- компания, формирана от изследователската при университета – ще се заеме с комерсиализацията на изолацията от нано-дървесина. Тя ще бъде ръководена от проф. Лиангбинг Ху. Сред технологиите, по които фирмата ще работи, са още “прозрачно дърво” и прозрачна хартия.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни