09.03.2018 10:03

Графенови импланти връщат загубения говор

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Графенови импланти могат да възвърнат трайно загубения говор на хора, които са пострадали от мозъчен удар или друг вид заболяване, увреждащо речевите способности. Имплантите са разработени с цел поставяне върху мозъчната кора, за да разпознават какво иска да каже човекът и да превърнат неговите мисли в говор чрез синтезатор.


BrainCom е разработка на няколко научноизследователски института, част от общоевропейския проект за лидерство в графеновите технологии Graphene Flagship. Графеновата пластина представлява невронен интерфейс, способен да стимулира, записва и интерпретира мозъчната активност в точно определен дял от мозъка с фокус върху сигналите от центровете за управление на речта.


Това е радикално нов подход, базиран на използването на наноматериали за създаване на ултратънки, най-малко инвазивни импланти, подходящи за употреба върху големи площи от кортекса и способни да оброботват данни с безпрецедентни обеми.


Интерфейсите мозък-компютър не са новост – декодирането на сигналите на кортекса от определени области на мозъчната кора и сега се използва за управление на роботизирани ръце, например. Сегашните импланти обаче имат ограничени възможности, а и са твърде обемисти за взаимодействие с фини мозъчни центрове като тези, които управляват речта.


Учените от проекта BrainCom са разработили имплантите така, че да е възможно устройствата да се моделират по повърхността на мозъка. Благодарение на гъвкавостта на двумерния материал – графена – и органични полупроводници, четенето на сигналите от мозъка може да покрива големи области от кортекса, улавяйки сигналите на до 10 000 точки.


Освен всичко друго импланти като този обещават и да са изключително дълготрайни. Тъй като не съдържат метални компоненти, те няма как да се окислят и това да влоши функционирането им с течение на времето.


Проектът се ръководи от Каталунския институт за нанонауки и нанотехнологии ICN2. Очаква се в рамките на следващите 5-7 години да се проведат необходимите клинични изпитания на технологията. Ако изпитанията са успешни, технологията ще стане достъпна за медицината след около 10 години.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови