Свързани новини

02.02.2018 10:42

Свързват системите за измерване на въздуха в София

Видян 1756 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Системите за измерване на качеството на въздуха в София ще бъдат свързани. Това са системата от 5 измервателни станции Изпълнителната агенция по околна среда и мрежата от над 200 лични измерватели модули на индивидуални граждани AirSofia. За решението съобщи МОСВ след срещата вчера на министъра на околната среда и водите Нено Димов, кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на съвета на учените към МОСВ – проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ – БАН, проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“, както и Стефан Димитров, създател на гражданската платформа AirBG.info.


Предстои и Столичната община да пусне своя отделна измервателна система с 20 станции, посочи кметът на столицата. Тя също ще бъде интегрирана в мрежата от измервателни уреди за качеството на въздуха в големия град.


На първо време предстои съвместяване на двата типа устройства – 5-те на ИАОС и над 200-те 200 станции, които гражданите на София са изградили със собствени сили и средства, подчерта проф. Брънзов. В рамките на следващите 6 месеца учени и експерти ще направят калибриране на измервателната техника на AirBG.info и изпълнителната агенция. Към всяко устройство на ИАОС ще бъде монтиран I уред от платформата AirBG.info. „Инициативата е добро начало за изясняване на източниците на замърсяване“, потвърди проф. Брънзов.


Неотдавна той разкри, че системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха в столицата не разполага с информация за източниците на замърсяване. Прогнозите се правят предимно на база на климатични модели и исторически данни, разкри Брънзов.


„Данните от нашата независима мрежа започват да се приемат от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, затова е добре, че приеха да работим заедно“, каза Стефан Димитров от гражданската платформа.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали