19.01.2018 10:39

Гигантски лазери ще разбиват космическия боклук

Видян 1690 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Замърсяването на околната среда на Земята е притеснително, но такова е и замърсяването на космоса. Екип от учени в Китай се е заел да работи с решение, което звучи като извадено от научно-фантастичните филми: разбиване на космическия боклук с лазери. Възможно ли е наистина един космически лазер да помогне за почистването на десетки хиляди парчета боклук, обикалящи около планетата ни?


От магнитни влекачи до мега-дълги въдици – идеите за това как да се отървем от нашия космически боклук се обсъждат от години. Все още обаче няма приложимо решение. Могат ли лазерите да са отговор на проблема? Изследователи от Университета за военно инженерство и Института на Китайската компания за системен инженеринг за електронно оборудване публикуваха работата си в списанието „Optik“ миналата година – те предлагат космически лазери за справяне с космическите отпадъци.


Според резюмето на статията, учените са използвали цифрова симулация, за да изследват „въздействията на орбиталните елементи на космическа лазерна станция“ върху боклука, орбитиращ около Земята. Лазерът може да бъде монтиран върху сателит в орбита и да кръжи около Земята, като „излъчват кратки изблици от почти инфрачервена светлина“. 20 изблика в секунда в продължение на няколко минути биха били достатъчни, за да се разбият космическите отпадъци на по-малки и по-малко опасни парчета. Учените казват в резюмето, че тяхната работа предлага „теоретична основа за разполагането на космическа лазерна станция и по-нататъшното й прилагане за отстраняване на космическите отпадъци чрез използване на космически лазер“.


Идеята за космически лазери не е съвсем нова – документ от 2015 г. казва, че идеята е по-скоро възродена напоследък. По-ранните идеи включват третирне на космическите отпадъци с лазер така, че да се изгонят от орбита и да орбитата и да изгорят в атмосферата на Земята.


Остава въпросът дали целият свят би приел една-единствена страна да разполага с лазери в космоса. Физикът Виктор Аполон от Института по обща физика на Руската академия на науките казва, че технологията би могла да бъде използвана за военни цели и „поради това е спорна“.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху