19.12.2017 10:41

E-отпадъци за 55 млрд. евро изхвърляме годишно

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 45 милиона тона електрически и електронни отпадъци са изхвърлени в света през 2016 г. Съсипани са големи количества ценни метали като злато и мед, сочат нови данни, оповестени от ООН.


Растящите доходи, спадащите цени за електрониката и насърчаваният от бизнеса „консумеризъм” са увелили количеството електронни и електрически отпадъци с 8% спрамо регистрираните 41 милиона тона при последната оценка за 2014 година.


Като електрически и електронни отпадъци (ЕЕО) се дефинират уредите, които се захранват с електричество от мрежата или чрез батерия, пише GreenTech.bg. Суровините в изхвърлените ЕЕО през 2016 г. струват около 55 милиарда евро. Те включват големи количества злато, сребро, мед, платина и паладий.


Теглото на електрическите и електронните отпадъци през 2016 г. е еквивалентно на около 4500 Айфелови кули, според съвместното проучване на Университета в Ню Йорк, Международния съюз по телекомуникации и Международната асоциация за твърди отпадъци.


Само 8,9 милиона тона, според документираните данни, са били събрани и рециклирани през 2016 г. Повечето отпадъци от този вид се озовават на депата, въпреки че в много случаи рециклирането би имало значителен икономически смисъл.


Очаква се обемът на електронните и електрическите отпадъци да достигне 52,2 милиона тона през 2021 г., се казва в проучването. Китай е най-големият източник на е-скрап с генерирани 7,2 милиона тона през 2016 г.


Много хора изхвърлят своите джаджи, само за да си купят по-модерен модел или защото ремонтът на всичко старо – от тостер до смартфон – е по-скъп от закупуването на нов уред. Принос за проблема има нарастващата „култура на еднократната употреба” – тенденцията да предпочитаме да изхвърлим нещо и да купим ново, вместо да поправим съществуващото.


Ниските проценти на събиране и рециклиране на ЕЕО са изненада, като се има предвид, че 67 държави, обхващащи две трети от населението на света, имат вече въведено законодателство за преработка на електронните и електрическите отпадъци, казват авторите на доклада.


Ако има една добра новина, тя е, че Европа отчита най-високите нива на събиране на ЕЕО – 35%, става ясно от изнесените от ООН данни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец