24.11.2017 11:11

Първата в света фотоволтаична панорама е в Сан Антонио

Видян 1547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все по-често соларните панели се втъкават в околната обстановка по красив и приятен за окото начин. Те вече не са грозновато изглеждащ придатък към сградите, а дизайнерска част от фасадите, не са натрапчиви за окото масиви, а фантастично офоремни фигури като например панди.


Решена да разкраси градовете ни, превръщайки слънчевите панели в творчески произведения на изкуството, сиатълската Инициатива за генериране на наземно изкуство LAGI разкри първата в света инсталация от соларни панели с красива панорама: пеперуда. Инсталацията е наречена La Monarca и е дело на художника Круз Ортис с творчески напътствия от художника Пенелопе Бойе.


Соларната панорама „Пеперудата“ – наскоро представен на фестивала за изкуства в Сан Антонио – е създадена чрез усъвършенствана технология за направа на фотоволтаични филми, която позволява лесно преминаване на светлината през печатния филм, който се залепва върху панелите. Красивото изображение е само първата стъпка в плана на LAGI да комбинира устойчивите енергийни инфраструктури с публичното изкуство. Работейки в сътрудничество с местни художници, архитекти, ландшафтни архитекти, инженери и учени, организацията се надява да накара обществото да гледа на фотоволтаиците като на платформи за сътрудничество, които дават възможност на градовете да създадат нов вид изкуство, елегантно втъкано в новото поколение системи за добив на чиста енергия.


Според художника, “La Monarca” е вдъхновен от статута на Сан Антонио като първия град-шампион в защитата на пеперудата Монарх – отличие на Националната федерация за дивия живот. Като символ, поставен върху инсталация за чиста енергия, изображението напомня за заплахите за дивия живот, резултат от глобалното затопляне и промяната на климата.


След фестивала панорамата ще бъде преместена в своя постоянен дом в градина в центъра „EPICenter” в Сан Антонио, където ще бъде използвана за генериране на слънчева енергия директно за сградата.


 Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв