01/03

Свързани новини

30.10.2017 16:22

Заводът ни за боклук е №2 в ЕС

Видян 2009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на отдел Кохезионна политика и екооценки в Главна Дирекция Околна среда на Европейската Комисия Джордж Кремлис провери работата на завода за механично-биологично третиране на битовите отпадъци на София, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Предприятието бе изградено през 2015г. по екопрограмата на ЕС като част от проекта за Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО.


Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че за две години, откакто заводът работи, около 600 хиляди тона смесен битов отпадък са преработени в него. Само от началото на тази година имаме преработени над 252 хиляди тона отпадък. До този момент е осигурено намаляване на депонираните количества отпадък с над 80 процента, каза кметът Фандъкова. Целта ни е по-бързо да изградим следващата - третата фаза, с която планираме построяването на инсталация за оползотворяване на RDF горивото на площадката на ТЕЦ - София. Очаква се от RDF горивото да се произвежда топлоенергия за 30 000 - 40 000 домакинства и електроенргия за между 20 000 и 30 000 домакинства.


Джордж Кремлис напомни, че преди две години е бил тук на откриването на завода, който той определи като втория най-важен завод в ЕС в областта на екологията, който работи. Това съоръжение е с огромен потенциал, който може да бъде доразвиван и надграждан. По думите му важно е изграждането на инсталацията за оползотворяване на RDF гориво от Топлофикация. Надяваме се, че в следващия програмен период на Оперативна програма Околна среда ще има и София - 4 - проект за разширение на топлопреносната мрежа на Топлофикация, каза също Кремлис.


Министър Нено Димов отбеляза, че това е едно от двете най-модерни съоръжения за третиране на отпадъци в Европа. Той посочи, че има много добра комуникация с Общината и се надява до края на годината да приключи документално третата фаза. Ще направим всичко необходимо да започнем максимално бързо изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF гориво, защото тя ще спомогне за намаляването на замърсяването с фини прахови частици, каза също министър Димов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще