24.10.2017 10:17

Първият в света мост, отпечатан на 3D, се намира в Холандия

Видян 1718 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Първият в света мост, отпечатан на 3D принтер се намира в Холандия. Той е дълъг 8 метра и е разположен в близост до град Гемърт. Благодарение на подсилени, предварително напрегнати бетонни модули и отпечатани на 3D системи мостът, който е предназначен предимно за велосипедисти, може безопасно да понесе теглото от 2 тона. Три месеца са били нужни за изграждането на структурата.


„Мостът не е много голям, но е отпечатан от принтер, което го прави уникален“, коментира Сайд Тейл Салет от Технологичния университет в Айндховен. При прилагането на техники за 3D печат се използва по-малко бетон, отколкото би било необходимо при изливането на конвенционална форма, обясняват учените. Според официалния уебсайт, „принтерът полага бетон само там, където е необходимо“.


8-метровият мост се простира над воден канал и свързва два пътя. Въпреки, че мостът е предназначен за използване от велосипедисти, строителната компания „БАМ Инфра“ казва, че той може безопасно да носи товари до два тона. На компанията са били нужни само 3 месеца, за да построи моста, който има приблизително 800 слоя.


Този проект извежда на преден план екологичните предимства на 3D печат, казва ръководителят на БАМ Мариус Шимел. „Необходими са по-малко ресурси и има значително по-малко отпадъци“, казва Шимел.


Междувременно друга холандска фирма, наречена MX3D, започна наскоро да отпечатва мост от неръждаема стомана. Досега е изградена една трета от него. Създателите му ще се стремят да го завършат до март 2018 г.


Източник: Greentech.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци