28.07.2017 10:07

Руски робот-картечар решава по кого да стреля

Видян 1841 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легендарният руски оръжеен производител „Калашников” работи по напълно автономна оръжейна система, която сама взема решения по кого да открие огън на бойното поле, съобщава сп. Попюлър Механикс, като цитира информация на ТАСС.


„Бойният модул” към момента представлява 7,62-милиметрова картечница ПКМТ с камера, която е свързана с компютър. Т.нар невронни мрежи позволяват на системата да взема решения тип „свой – чужд”, като трупа опит и се учи от грешките си. На същият принцип работи и мозъкът.


Например, роботът може да разполага с база данни с изображения на войници, партизани и цивилни. Когато пред него се появи човек, машината го сравнява със записаното в паметта си и, ако той е с вражеска униформа и автомат в ръка, взема решение да стреля по него.


Американското издание отбелязва, че този тип бойни роботи неизбежно правят много грешки, докато придобият нужния „опит” на бойното поле. Това може да доведе и до много цивилни жертви. Не е ясно дали установката скоро ще влезе в производство, но сред потенциалните платформи, на която може да я видим, са малкият танк робот БАС-01Г „Соратник” и новата автономна 20-тонна бронирана машина, която също се разработва от „Калашников”.


Руският военнопромишлен комплекс, който през годините винаги е свързван по-скоро с прости и надеждни изделия, в последно време се опитва да навакса технологичното изоставане. Особено атрактивен в тази посока е хуманоидния робот „Фьодор”, който е предназначен за спасителни операции, но умее и да стреля с пистолети.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови