Свързани новини

08.07.2017 10:47

Tesla изгражда най-големия проект за съхранение чрез батерии в Южна Австралия

Видян 1694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Дръзкото обещание на Елън Мъск да достави капацитет за съхранение на енергия от 100MW за Южна Австралия, чиято мрежа е под огромно напрежение, при това само за 100 дена, изглежда ще се превърне в реалност. Това обявиха самият Мъск, премиерът на Южна Австралия Джей Уедърил и Ромен Дезрузо – заместник-главен изпълнителен директор на френската компания Neoen. Планът им е да се изгради най-големия масив за съхранение на енергия от литиево-йонни батерии в света. Той ще се интегрира с една от най-големите вятърни ферми в щата.


Tesla потвърди, че е избрана след конкурентен процес на наддаване, за да осигури система от Powerpack от 100MW/129MWh, която ще бъде свързана с вятърната ферма Neoen’s Hornsdale в близост до Джеймстаун в Южна Австралия. В съобщение в Twitter Мъск каза, че проектът ще бъде „колкото най-голямата батерия в света, умножена по три“.


Южноавстралийското правителство потвърди, че Мъск ще спази обещанието си проектът да бъде осъществен в рамките на 100 дни от подписването на договора – или ще бъде безплатен. Мъск от своя страна каза, че ако Tesla не успее да достави системата навреме, това ще струва на компанията около 50 млн. долара. По думите му, има известни рискове, свързани с проекта. „Когато направите нещо три пъти по-голямо, то дали ще работи? Смятаме, че това ще стане, но все пак има известен риск“.


Сделката поставя Tesla в позицията на решаващ фактор за ВЕИ пазарите по света. Тя ще трябва да „запуши устата“ на критиците на възобновяемите енергийни източници. Техен основен аргумент е, че възобновяемите източници са непостоянни, следователно ненадеждни и дестабилизират електропреносните системи.


Мъск каза, че новият проект за съхранение ще помогне за стабилизиране на мрежата и също така ще намали разходите за енергия за потребителите. „Можете да зареждате батериите, когато имате излишна мощност, когато производствените разходи са много ниски … и след това да използвате енергията, когато разходите за производство на електроенергия са високи. Това ефективно намалява средната цена за крайния потребител,“ коментира Мъск пред репортери в Австралия.


 Източник: Greentech.bg.


   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион