03.07.2017 10:23

Улица в Лондон събира енергия от ходенето на хората

Видян 1718 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една пътека в западната част на Лондон стана първата улица в света, събираща енергия от ходенето на хората по нея – тя е покрита с настилката Pavegen. Пешеходците, които преминават през “Bird Street”, могат да се свържат с приложение, чрез което да видят колко електричество генерират стъпките им.

Компанията Pavegen е инсталирала масив от 10 кв. метра на „Bird Street”, за да улавя и преобразува силата на стъпките в електричество, което ще доставя енергия за осветлението в района – и за озвучителната система, която излъчва чуруликане на птици. Нискоенергийни Bluetooth предаватели, вградени в масива, позволяват на потребителите да взаимодействат с инсталацията чрез приложение за целта. Хората могат да видят как стъпките им върху „паветата-генератори“ се превърщат в енергия, съответно в ценови отстъпки или ваучери.

Подобни технологии правят забързаната улица по-вълнуваща и приятна за хората, а и за търговците, казва шефът на Pavegen Лорънс Кембъл-Кук.

Това не е единствената устойчива технология на “Bird Street” – там има и пейка „CleanAir”, която изсмуква азотния диоксид от въздуха, връщайки чист въздух, и въздухопречистваща боя. Цялото пространство е замислено да демонстрира визия за по-здравословни градски райони от ново поколение.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион