14.06.2017 10:41

Рали за електрически превозни средства тръгна из Швейцария

Видян 1855 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шофьори на десетки електрически автомобили, някои в костюми на супергерои, тръгнаха на едноседмично пътуване из Швейцария като част от масово движение за борба с глобалното затопляне.

„Световната експедиция на усъвършенстваните превозни средства“ е рали, което тази година се случва за седми път. То е инициатива на бивш учител от Швейцария, който иска да насърчава превозните средства с двигатели без горивни процеси.

Ралито отведе отборите на пътешествие на разстояние 1600 километра, които трябва да бъдат изминати в рамките на осем дена. Надпреварата започна в центъра на Цюрих с церемония сред ентусиасти – собственици на електромобили – и тълпи любопитни минувачи.

Общо 112 превозни средства – камиони, автомобили, мотоциклети и триколки – всички захранвани от електричество – потеглиха в ралито. Това се счита за най-голямото състезание за електрически превозни средства в света.

Един шофьор от Мароко се яви на старта с костюм на “супергерой”, наричайки себе си “Супер-COP” – една алюзия към Кконференцията на страните (COP) на ООН, която доведе до постигането на глобален договор – Парижкото споразумение за климата от декември 2015 г.

Автомобилите, участващи в ралито, трябва да работят с електричество по време на надпреварата. От тях се изисква да изминават поне 250 километра на ден. За целта по протежение на целия маршрут на ралито има станции за презареждане.

Почти половината от автомобилите тази година са от Швейцария, а повече от една четвърт идват от Германия. Участват също държави като Австрия, Италия, Франция, Румъния и Мароко.

Основателят на мероприятието Луи Палмър, на 44 години, напуснал работата си като учител преди десетилетие, за да изпълни мечтата си – да построи автомобил, задвижван от слънчева енергия. В този си проект той получил помощ от изследователи и поддръжници в Швейцария.

През 2010 г. Палмър обиколи света в своето “соларно такси” – както заради самто приключение, така и за да насочи вниманието и интереса на обществеността към по-чистия транспорт.

“Когато започнахме преди около 10 години, имахме пробег от порядъка на 200 километра. Днес автомобилите, които вече можете да купите в магазините, достигат пробег 300-400 километра, а в бъдеще ще видим пробег от порядъка на 600-700 километра”, каза той.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден