Свързани новини

08.06.2017 17:33

$4,9 млрд. държавно финансиране за милиардера Мъск

Видян 2746 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всичките компании на Илън Мъск за производство на електрически коли, соларни панели и пускане на ракети са получавали солидни инжекции от федералното правителство и отделните щати на САЩ на обща стойност 4,9 млрд.долара, разкри анализаторът от Jefferies Equity Research проф. Даниел Долев, за когото не е ясно дали е от бг произход. Данните са цитирани в дълга статия на ЛА Таймс – един от само двата солидни вестника зад Тръмп, чийто съвет по развитие тези дни бе напуснат от Мъск.


Tesla Motors Inc., SolarCity Corp. and Space Exploration Technologies Corp., известна като SpaceX, са били подпомани през последните 15 години с огромни грантове – безплатни помощи, данъчни облекчения и други финансови инструменти. „Той определено е бил винаги там, където са правителствените пари”, заключава проф. Долев.


Tesla и SolarCity, които са най-наливаните с публични пари фирми на Мъск бележат десетилетие от загуби в бизнеса, макар на борсата да имат добри позиции, на базата на които стойността на дяловете на собственика се изчислява на $10 млрд.


Щатът Ню Йорк например е платил $750 млн. за фабрика за соларни панели на Мъск, която той е преотдал за $1 на година на друга компания. Освен това, тя е освободена от данък сгради за 10 г. напред, което ще донесе спестени $260 млн.


Федералното правителство е дало не само 30% данъчни облекчения на  SolarCity, но и подарък във формата на грант за $497.5 млн.


Щатът Невада е дал на Tesla $1.3 млрд., за да му построи голям завод за двигатели в Рино. Същата фирма на Мъск е взела $517 млн., като е продала на конкуренти предоставени като дар от правителството вредни емисии. Щатът Тексас е предоставил на SpaceX, ракетната му фирма, $20 млн. субсидия.  $5.5 млрд. тепърва ще се дават на компаниято от НАСА и ВВС на САЩ.


Ако не бяха парите на данъкоплатците, никоя от компаниите на Мъск нямаше да я има”, пресмята Марк Шпигел от Stanphyl Capital Partners.


Всичко започва с идеята за SpaceX през 2002 г. и продължава с Tesla и Solar City. Мъск е шеф на компаниите с 27% в Tesla и 23% в SolarCity,  23000 работещи в 5 щата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог