16.05.2017 10:20

Вертикален тунел събира енергия от океанските вълни

Видян 2467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      „Вертикален тунел“ – така може да се определи най-новото решение за добив на енергия от океанските вълни, разработено от австралийската Wave Swell Energy (WSE). Системата е с до 60% по-ефективна от сравнимите технологии за производство на електричество чрез силата на морските вълнения.


„Вертикалният тунел“ на WSE представлява бетонна колона, стояща изправена в морето. Тя е подобнан а пещера, чиито отвор поглъща морето. Отгире тунелът стърчи над водата и е запечатан, но има няколко клапана и турбина. Когато вълните се втурват към брега, водата нахлува в кухината и се надига нагоре. Това измества въздуха, който преминава през тунела и излиза нагоре през клапаните. При това движение той задвижва турбина, която произвежда електричество.


Устройството е с размери 20 на 20 метра и височина 18 метра. От тях 8 метра са над повърхността на водата.


Всички подвижни части от турбината са разположени именно в горната част, над нивото на водата. Това предпазва техниката от корозията, пораждана от солената вода, което означава значително повече дълготрайност на системата, както и по-лесна поддръжка, за която няма да са нужни водолази и водолазно оборудване.


Компанията казва, че базира технологията си на идеята за „осцилираща водна колона“. Разликата между тяхната технология и тези на други разработчици е, че турбината им се задвижва от въздуха само в една посока. Това означава, че дизайнът на турбината е по-семпъл, по-надежден и по-издръжлив.


Проектът също така има и по-висока ефективност на преобразуване на енергията, според компанията. Австралийкският морски колеж, часто от Университета на Тасмания, е тествал технологията на Wave Sense и казва, че тя генерира до 60% повече енергия в сравнение със съпоставими технологии за добив на енергия от океански вълни.


Водната камера на WSE може да достигне един мегават мощност. Тъй като силата на вълните и честотата им се променят според времето, средната мощност е около 470 киловата. Коефициентът на капацитет – тоест съотношението между средната и върховата мощност – е около 47%, което – според фирмата – е много по-голямо от 30-те процента, постигнати от други системи за вълнова енергия. Това означава, че на някои пазари WSE може да предложи електричество при цена, равна на тази на енергията от въглищни централи. Технологията на WSE може да има и интересен страничен ефект – производство на обезсолена вода.


До средата на 2018 г. създателите на новата вълнова технология планират да тестват системата си близо до Кинг Айлънд – земя, където живеят около 2000 души, между Австралия и Тасмания. Те са отправили поглед и към Хавай. Компанията се надява да се разрасне бързо – през следващите пет години основателите ѝ се надяват да внедрят системи с капацитет 100 MW или повече. Те също така смятат, че могат да намалят цената на произвежданата електроенергия почти наполовина.


 


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни