05.05.2017 10:03

AI технология ще може да имитира всеки човешки глас

Видян 1664 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дори най-популярните компютъризирани гласове като Siri на Apple, Alexa на Amazon и Cortana на Microsoft все пак звучат като машини. Базираният в Монреал стартъп Lyrebird, изглежда, ще промени това с помощта на система, базирана на изкуствен интелект, която е програмирана да анализира човешката реч и да се обучава как да я възпроизвежда с интонация и емоция.


Речевият генератор бе официално представен миналата седмица, като по време на специалното събитие бе обяснено, че системата може да възпроизвежда хиляди изречения в рамките секунди, което е значително по-бързо от възможностите на вече съществуващите методи.


За да възпроизведат глас, Siri, Alexa и Cortana използват софтуер на принципа от текст-към-реч и „говорят“ на базата на предварително записани файлове на един определен глас. Евентуалното преминаване към друг глас изисква нов аудио файл, съдържащ всяка възможна дума, която устройството може да се наложи да използва в комуникацията с потребителите.


И други компании боравят с изкуствен интелект, за да синтезират човешки гласове като Google например. Project VoCo на Adobe също може да се похвали с постижение в тази област, но нейната система изисква минимум 20-минутно аудио, за да успее да имитира глас.


Постижението на Lyrebird е, че на тази система ѝ е необходима по-малко от 1 минута. Макар и резултатите да не са неразличими от естествената човешка реч, те все пак са впечатляващи, а създателите са сигурни, че с течение на времето ще изчистят несъвършенствата.


На практика Lyrebird може да предостави безкраен каталог от гласове на реално съществуващи хора. Системата ще може да възпроизведе едно и също изречение по най-различни начини.


По отношение на възможността да имитира почти всеки човешки глас възниква и етичният въпрос дали това не е предпоставка технологията да се използва за бъдещи злоупотреби и измами, пише изданието ScientificAmerican.


Източник: Economic.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Ентусиазмът не ви е напуснал


Ентусиазмът не ви е напуснал, но желанието да ви