13.04.2017 10:27

Ферма-небостъргач бори бедността в Африка

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този небостъргач-ферма е нещо повече от красива структура – той е модулен и представлява многослоен земеделски двор, създаден да бори глада по света – и бедността. Дизайнерите Павел Липински и Матеуш Франкауски предложиха небостъргача „Mashambas“ за селските райони в Субсахарска Африка като средство, което д създаде „зелена революция“ сред бедните дребни фермери в региона. Модулната конструкция „Mashambas“ е преместваема и функционира като образователен център за отглеждане на култури, провеждане на пазари, както и обучение по земеделски техники.


Въпреки, че абсолютната бедност по света е намаляла с над 20 процента през последните тридесет години, равнището на бедност в много африкански страни останава високо – и застой. Днес повече от 40 процента от населението в Субсахарска Африка живее в пълна нищета. Дизайнерите Павел Липински и Матеуш Франкауски смятат, че причините за това са „лошата инфраструктура, ограничените пазари, слабите правителства и братоубийствените граждански войни“.


С надеждата да донесат „зелена революция сред най-бедните хора“, двамата са проектирали небостъгача „Mashambas“ – модулна и многофункционална сграда, която се класира на първо място в известния конкурс eVolo 2017. Небостъргачът Mashambas (от езика суахили, където това означава „обработваема земя“) разполага с прост модулен дизайн, така че може лесно да бъде сглобен, разглобен и транспортиран. Сводестите модули са подредени заедно така,че да образуват мащабируем, висок и гъвкав дизайн, обслужващ множество различни цели, включително партер за провеждане на пазари, складове, услуги с безпилотни самолети, класни стаи, както и райони за отглеждане на култури на по-горните нива.


Стана ли дума за дронове? Да – те ще бъдат използвани, за да пренасят продукти, независимо дали става дума за изграждане на самия строеж или за селското стопанство. Mashambas е небостъргач, който също така ще бъде използван за раздаване на излишната храна на най-нуждаещите се.


Създавайки на пазар в основата си, сградата ще улесни растежа и ще насърчава земеделците да разработват земеделските земи около сградата. Тя може да нараства с увеличаването на участниците. Когато местната общност стане самодостатъчна, сградата може да бъде транспортирана на други места.


„Плодородната земеделска земя в Африка може не само да изхранва собственото си нарастващо население, но може да изхранва и целия свят“, убедени са двамата дръзки дизайнери.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне