06.04.2017 10:23

Ново поколение перовскитни слънчеви клетки с рекордна производителност: 21,2%

Видян 1605 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов и икономически ефективен начин за производство на хибридни неорганично-органични перовскитни соларни клетки (ПСК) постигна световен рекорд по производителност в съчетание с фото-стабилност, стана ясно от нова публикация на UNIST. Изследователският екип предвижда, че този метод ще допринесе значително за ускоряване на комерсиализацията на перовскитните соларни клетки.


Пробивът идва от проучване, проведено от професор Санг-Ил Сеок от департамента по енергиен и химически инженеринг при UNIST в сътрудничество с д-р Сеонг Сик Шин и д-р Джун Хонг Нох от Корейския институт за изследване на химичните технологии KRICT. Техните резултати, публикувани онлайн в мартенския брой на престижното списание Science, очертават най-обещаващия кандидат за новото поколение слънчеви клетки с висока ефективност.


Перовскитните соларни клетки се правят от смес от органични молекули и неорганични елементи в една и съща кристална структура, които заедно улавят светлината и я преобразуват в електричество. Това е една уникална кристална структура, състояща се от два катиона и един анион.


Клетките от този вид могат да бъдат произвеждани по-лесно и по-евтино от клетките на база силиций, както върху гъвкав, така и върху твърд субстрат. Освен това ПСК достигат фотоволтаична ефективност от 22,1% – сравнима с тази на слънчевите клетки от монокристален силиций (25%), което е и причината да привличат толкова внимание и да се сочат като „следващото поколение соларни клетки“.


В своето проучване изследователският екип е създал ПСК, удовлетворяваща едновременно две условия: висока ефективност (21,2%) и висока фото-стабилност. Второто се отнася до способността на клетката да издържа на излагане на слънчева светлина без сериозна деградация. Този нов материал, представен от изследователския екип на проф. Сеок, е запазил 93% от първоначалните си свойства след 1000 часа излагане на слънчева светлина. Освен това синтезът на фотоелектродния материал може да протече при по-малко от 200 градуса, което е значително по-ниска температура от тази за конвенционалните им аналози (изискващи висока температура от над 900 градуса). Това прави производството по-лесно.


Източник:  Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв