05.04.2017 10:01

Нов материал позволява на смартфоните да се възстановяват от драскотини

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако изпуснете своя телефон и повърхността му се нарани, имате две опции. Едната е да го дадете за ремонт, а другата - да инвестирате в ново устройство. Учените от Калифорнийския университет обаче са открили и трети вариант. Става дума за нов вид материал, който ще реагира на нараняванията по същия начин, както човешката кожа и ще има функцията да се самовъзстановява.


Досега учените са извършили няколко теста, като резултатите показват, че дори 50% от покритието на материала да бъде унищожено, ще са необходими едва 24 часа, за да се възстанови до първоначалния си вид. Това коментира Чао Уанг, ръководител на изследователския екип, цитиран от Business Insider.


Иновативният материал е изграден от йонна сол и специален полимер, позволяващ разтягане до 50 пъти  в сравнение с първоначалните размери. В съединението, изграждащо материала, има особен вид химическа връзка, при която след нараняване йоните и поляризираните молекули реагират и се насочват едни към други, за да се свържат отново в едно цяло.


По думите на Чао Уанг, постижението им е революционно, тъй като той и екипът му са първите, изобретили самовъзстановяващ се материал, който е способен да провежда електричество. До момента има подобни полимери, които обаче не разполагат с тази функция, което пък ги прави неприложими за направата на екрани. Причината е, че повечето съвременни екрани имат електрическа решетка, която дава възможност да се отправят команди чрез допир, или тъй наречените „touchscreen”.


Новият полимер ще намери приложение в изработката на екрани за мобилни устройства и батерии, предоставяйки им по-дълъг живот. Това, от своя страна, ще минимизира потребителските разходи за ремонтни дейности вследствие на удари и наранявания. Според изследователите от Калифорнийския университет материалът ще може да се внедри в масова употреба до 2020 година.


Източник: Economic.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на