03.04.2017 10:24

Променят столицата по датски образец

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община има идея за изграждане на велоалея по бул. Патриарх Евтимий в участъка от бул. Витоша до Петте кьошета, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на срещата с датските архитекти Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от екипа на на Геел Аркитектс (Gehl Architects). По думите на кмета след завършване на реконструкцията на бул. Патриарх Евтимий, свързана с метрото, ще бъде възстановено еднопосочното движение и едностранното паркиране по булеварда.


Там има достатъчно пространство за обособяване на алея от бул. Витоша до НДК, категорична е Фандъкова.


Хенриет Вамберг оцени високо инвестициите на Столичната община в инфраструктурата на града, модернизацията на градския транспорт и обособяването на пешеходни зони в центъра. Датският архитект е на мнение, че достъпът на автомобили до центъра на града е твърде лесен.


Според него хората трябва да свикнат да се придвижват с градски транспорт и с велосипеди, както е в повечето европейски столици. Веломрежата в града трябва да продължи да се развива, за да могат още повече хора да използват този полезен и екологичен начин на придвижване, категоричен е Вамберг.


19’ припомня, че Геел Аркитектс консултират Столичната община за подобряване на градската среда и за изработването на визия за развитие на публичните пространства в историческия център.


Създателят на компанията Ян Геел е един от най-значимите специалисти в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда. Архитектът е помагал за подобряване на обществените пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева