30.03.2017 09:58

Ледена пързалка се превръща в соларно кино?

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Захранвана със слънчева енергия, тази ледена пързалка е повърхността на естествено езеро на полуостров Камчатка в Русия, която ще може да се превръща в открито лятно кино. Фотоволтаични панели и геотермални турбини осигуряват достатъчно енергия, за да запазят езерото замръзнало през по-голямата част от годината, както и за да захранват кино-техниката и съответното LED осветление.


Проектът е концептуален и предвижда излишната енергия от фотоволтаиците да се подава към мрежата. Марго Красойевич Архитекти са предложили пързалката-кино като вариант за напълно самодостатъчна структура за многоаспектна употреба, отразявайки „флуидния характер на непосредствената околна среда“.


Заобиколено от горещи извори и живописни маршрути сред вулканичния терен, езерото обикновено е замръзнало през зимните месеци. Архитектите са въвели фотоволтаичните панели за генериране на достатъчно електрически ток, за да може повърхността да остане замразена и в по-топлото време – и по време на турнирите по хокей на лед. Серия дървени секции от кедрово дърво частично обграждат ледената пързалка. Навесът с монтираните на него слънчеви панели поддържа осветлението и прожекционните системи за киното.


Когато не се използва като ледена пързалка, мястото ще се превръща в лятно кино със сгъваеми седалки – придавайки гъвкавост на проекта. Биоразградима мрежа за LED осветлението ще покрива езерото и ще осигурява както светлина, така и зарядни станции вечерно време.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп