22.03.2017 10:13

Превръщат немска въглищна мина в огромна ВЕИ батерия

Видян 1908 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немска мина за въглища е на път да се превърне в голяма батерия за съхраняване на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.


Антрацитната мина Проспер-Аниел в провинция Северен Рейн-Вестфалия, осигурявала въглища за немската индустрия от отварянето си рез 1974 г. досега, скоро ще бъде закрита – през 2018 г. Тогава тя ще бъде превърната в 200-мегаватов ПАВЕЦ.


Когато проектът бъде завършен, мината по същество ще действа като гигантска батерия. Тя ще може да съхранява достатъчно енергия за около 400 000 домове. Това е сериозен резерв, който е доста нужен на една от най-прогресивните соларни нации в света.


Подобна „голяма батерия“ съхранява енергия чрез непрекъснато изпомпване на вода между две камери, горна и долна, свързани помежди си чрез тръби с турбини. По време на периодите на голямо търсене на електроенергия водата се пуска от горната камера през турбините до долната камера. Когато търсенето е слабо и има енергиен излишък, помпи изпомпват водата нагоре, изпшолзвайки излишната енергия от електрическата мрежа. Батерии като тази имат огромна ефективност – около 80 процента – и помагат за за балансиране на натоварването в енергийната система.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп