15.03.2017 10:03

Безпилотна летяща кола служи и като мобилен офис

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безпилотна летяща кола, която се движи чре магнитна левитация, може да служи както за персонален транспорт, така и за мобилна дневна стая. Наречена Tridika, тя е една доста различна концепция за пространството, в което прекарваме деня си, добавяйки и нова перспектива към идеята за личния превоз.


Чарлз Бомбардие, машинен инженер от Канада и човек с необуздана фантазия, е работил заедно с автомобилния дизайнер Ашиш Тулкар по разработката на Tridika – компактна капсула, която служи и като „хол“, и като превозно средство на база магнитна левитация. „В края на краищата“, казва Бомбардие пред списанието Wired, „защо хората да не използват своите превозни средства и за цели, различни от транспорта?“


Той, Бомбардие, е прочут с редица диви и луди идеи, над 200 от които е описал с своя блог, започнат през 2013 г. „Tridika“ е най-новото попълнение там. Вдъхновена е от новата генерация асансьори на Thyssenkrupp – и вероятно от научно-фантастичните филми, разбира се – и по своята същност представя превозно средство тип безпилотна кола, която се движи на магнитна възглавница (магнитна левитация, накратко маглев). Когато не се движи със своя пасажер из града, тя може да бъде прикачена към дома или апартамента и да се използва като допълнителна жилищна площ. Друг вариант, според Бомбардие, е човек да избере капсулата за мобилен офис. Возилото, според неговите виждания, е в състояние да побере шестима души – добро решение за целогодишния работохолик.


Като се има предвид по колко време стои неподвижно една паркирана „нормална“ кола, без да прави нищо, просто в очакване на следващото пътуване до работното място или пазаруване – идеята на Бомбардие за „Tridika“ изглежда като проява на здравия разум.


Изобретателят твърди, че концепцията може да бъде един чудесен начин да се увеличи ограниченото пространство в претъпканите градски условия, едновременно решавайки два проблема – паркирането на личните превозни средства и разширяването на използваемата площ в домовете. А тъй като маглев превозните средства се задвижват от електрическа енергия, подавана по трасето, този вид кола може да бъде и далеч по-чиста алтернатива на автомобилите, задвижвани от изкопаеми горива.


 Източник: Greentech.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на