09.03.2017 10:03

Китай планира първия си мащабен град-гора

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Pеленият архитект Стефано Боери разкри амбициозна визия за Китай – цели градове-гори. Мащабирайки идеята на своя зелен небостъргач Bosco Verticale, Боери е разработил план за цели нови градове в Китай, които да са покрити със зеленина, за да се борят със замърсяването на въздуха. Първото изпълнение на концепцията “град-гора” ще бъде град Линжу. Очаква се строителството да започне по-късно тази година.


Устройствените планове на Боери за градовете-гори представят модел на устойчиво развитие и растеж в Китай – страна, която в последните години се задушава от тежък смог в резултат на бързата урбанизация. “Поискаха от нас да разработим цял град, където може не само да има една висока сграда, а 100 или 200 сгради с различни размери, всички с дървета и растения по фасадите,” коментира Боери пред изданието Guardian. “Ние работим много сериозно върху проектирането на всички различни сгради. Мисля, че те ще започнат да се изграждат в края на тази година. Можем да мислим, че до 2020 ще е налице първият град-гора в Китай”.


Градът-гора заимства модела на цветните венчелистчета на цветята. Всяко “венчелистче” от града обслужва население от 20 000 души. Сами по себе си тези цветоподобни формации могат да се разрастват, следвайки същия прицип – образувайки една голяма „цветна формация“. Така се формира балансирана градска среда, обединена около едно общо голямо зелено пространство.


Всички сгради ще бъдат покрити с дървета и зеленина. Те ще изсмукват въглероден диоксид от атмосферата, връщайки кислород във въздуха, и щеобират фините прахови частици. Освен прочистването на въздуха това ще има и успокояващо въдействие за хората. Не на последно място изобилната зеленина може да насърчи местната фауна.


И така, първият град-гора най-вероятно ще е в Линжу, понастоящем дом на около 1,5 милиона жители в южната провинция Гуанси. Боери има големи надежди за изграждане на втория по големина град-гора в Шиджиажуан, северен град в провинцията Хъбей, който е сред лидерите в Китай по отношение на най-лошото качеството на въздуха.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови