07.03.2017 09:50

Англичани създадоха растящ ДНК компютър

Видян 1774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британски специалисти обявиха през седмицата, че са създали компютър на основата на ДНК, който може да расте. Системата се възползва от възможностите на дезоксирибонуклеиновата киселина като „език” за програмиране на живота.


Проектът, описан подробно в Journal of the Royal Society Interface, доказва че ДНК може да се използва за обработка на големи масиви от данни. По думите на водещия изследовател Рос Кинг, дезоксирибонуклеиновата киселина управлява цели системи в организма на всяко същество, като подава команди на едни или други участъци от тялото и следи тяхното състояние.


Тази особеност на киселината прави възможно използването й за обработка и на други данни. По същество, Рос Кинг и неговият помощници от Манчестърския университет са създали недетерминирана машина на Тюринг, способна да решава всяка поставена пред нея задача. Ако натоварването на ДНК компютъра де повишава, неговата производителност расте експоненциално.


Притежавайки тази способност, ДНК компютрите могат в перспектива да изпреварят квантовите изчислителни системи, докато традиционните РС и дори суперкомпютрите нямат никакъв шанс да ги догонят.


Компютрите на база ДНК ще имат малки размери и ниска консумация на енергия, в сравнение с настоящите системи. Но може да изминат десетилетия, преди появата на първия комерсиален ДНК компютър. Дори квантовите компютри, които се разработват от много години, все още не са повлияли на традиционните силициеви машини.


Още едно важно предимство на ДНК системите спрямо квантовите е относително простата им конструкция, която обещава по-евтин и по-бърз процес на производство. Рос Кинг избягва сравнението между ДНК компютрите с днешните РС, тъй като, по неговите думи, концепцията за работа на новите машини е кардинално различна.


Като пример ученият посочва пътник на кръстопът, който може да избере един от два пътя и ако първият се окаже неверен, ще му се наложи да се върне на изходната точка. Така постъпва и традиционният РС в своята работа, докато ДНК системата може да избере едновременно двата пътя.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв