02.03.2017 10:31

Строят динамичен, въртящ се небостъргач в Дубай

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съвременният свят е пълен с уникални, привличащи погледа сгради – но въртящият се небостъргач в Дубай е е на път да постави началото на нова ера в архитектурата. Израелско-италианският архитект Дейвид Фишър е авторът на “Динамичния небостъргач” –  412-метрова сграда, чиито етажи ще се въртят постоянно и то независимо един от друг.


Немислима доксоро, сградата вече се строи. На покрива си тя ще има слънчеви панели, осигуряващи електроенергия за небостъргача. Общо 48 индивидуални вятърни турбини ще бъдат скрити в нишите между етажите, за да осигуряват електрическа енергия. Част от нея ще се използва за захранване на механизмите, които въртят етажите около оста на сградата. Според архитекта, небостъргачът ще генерира до 10 пъти повече енергия, отколкото ще използва.


Идеята на Фишер се появи още преди десетина години. Проектът за първата реализация на въртящия се небостъргач трябваше да стартира през 2010 г., но беше забавен поради редица препятствия в планирането и промени в дизайна. Сега, седем години по-късно, изглежда проектът най-накрая има зелена светлина и вече е в етап на строеж.


Динамичният небостъргач ще има 80 етажа. Всеки от тях ще се върти на 360 градуса. Етажите ще се въртят независимо един от друг. Наемателите в апартаментите и гостите на хотела в сградата ще могат да избират индивидуално своите гледки – чрез гласова команда. Още по-впечатляващ от уникалната, усукваща се форма на сградата е екологичният профил на небостъргача. Цялата сграда ще бъде захранвана само от слънчева и вятърна енергия. 80 ветрогенератора ще осигуряват електричестство за въртенето на етажите и за захранване на жилищата в тях.


Апартаментите ще предлагат ултра-лукс на своите обитатели – определят класа на сградата като “отвъд наличните звезди”. Сградата ще предлага плувни басейни, градински площи, фитнес център, а дори и асансьор за автомобили.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион