24.02.2017 09:57

ВЕИ борса в Австралия превръща кварталите в електроцентрали

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов пилотен проект в Австралия предвижда използването на домашните соларни системи и модулите за съхранение на енергия така, че да помогнат за засрещането между търсене и предлагане. Системата ще представлява виртуална електроцентрала от множество отделни домакинства.

Покривните соларни панели по австралийските къщи в момента представляват около 16 на сто от общото производството на електроенергия от възобновяеми източници в Австралия. Новият ВЕИ пазар в Австралия ще направи възможно дребните енергийни производители – собствениците на жилища – да се възползват от наличните соларни инсталации, за да „изгладят“ различията между търсенето и предлагането.

Правителствената инициатива е наречена „Разпределена енергийна борса“. Тя ще позволи на собствениците на жилища и предприятията да „отдават под наем“ своите малки мощности за добив на слънчева енергия и наличните системи за съхранение. Интелигентни устройства ще регулират работата на мрежата. Те ще позволяват на отделните батерии да предлагат свободния си капацитет, когато има излишна енергия е на разположение някъде по мрежата.

Макар че системите в отделните сгради изглеждат малки, когато се разглеждат поотделно, всъщност те могат да бъдат агрегирани. Това носи много голяма полза за цялата елеткроенергийна система. Домашни батерийни системи като Tesla Powerwall например могат да осигуряват до пет киловата, което значи, че ако 5000 къщи с подобни батерии бъдат свързани в единна система, това може да образува 25 мегаватов виртуален модул за енергийно съхранение. Е, никак не е незначително.

Основната полза за австралийската мрежа в такъв случай ще бъде способността да засреща по-добре търсенето и предлагането, без това да изисква изграждане на нови генерационни мощности. Чрез съхраняване на енергия по време на периоди на намалено търсене мрежата ще бъде по-способна да се справи с пиковете в потреблението. Същата концепция допринася и за справянето с непостоянния характер на слънчевата енергия.

По същество това е концепцията за виртуалната електроцентрала. В нея се използват софтуер и акумулаторни батерии за комбинирането на малки соларни системи, например соларни покриви, в един голям, виртуален енергиен източник. Подобни смарт-грид системи са в процес на изпитания и в Германия и САЩ. Австралийската инициатива ще се тества на две места, всяко с участието на по 5000 домакинства.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата