04.02.2017 08:02

Мозъкът на астронавтите се променя

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от Мичиганския университет забелязаха изменения в мозъка на астронавтите, след като сравниха данните от магниторезонансна томография, направена преди и след космически полет. Мозъкът буквално се свива и разширява по време на полет.


В изследването са участвали 12 астронавти, прекарали в космоса две седмици, и други 14, които са били на мисия в продължение на шест месеца, съобщава сайтът на Мичиганския университет. Оказва, че в мозъка на астронавтите протичат изменения, изразяващи се в намаляване и увеличаване на дебелината на слоя сиво вещество в различните участъци.


Измененията са по-силно изразени при астронавтите, които прекарват по-дълго време в космоса, но промени се забелязват дори и при участниците в кратки полети. Според американските изследователи, измененията са свързани с преразпределение на гръбначно-мозъчната течност при отсъствие на гравитация.


Увеличението на сивото вещество в областите на мозъка, които управляват краката и обработват постъпващите от тях сигнали, е свързано с адаптацията към състояние на безтегловност. Учените сравняват процеса с непрекъснато, денонощно обучение по нови умения.


Предполага се, че резултатите от изследването ще могат да се използват при разработка на начини за лечение на някои разстройства на мозъчната дейност.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.