31.12.2016 08:00

Роботизираният магазин на бъдещето вече е тук

Видян 2184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повечето хора не си купуват буркан с туршия всеки ден. Но когато някои хора решат да си купят буркан туршия от Ocado – най-големия в света онлайн магазин за хранителни стоки, не им е нужно да тършуват дълго. Вместо това те разчитат на роботи и изкуствен интелект, за да получат туршията си, доставена до вратата, съобщава Technews.bg.


Ocado твърди, че техният склад с площ от 35 000 квадратни метра в Дорден, в близост до втория по големина град във Великобритания – Бирмингам, е по-автоматизиран от складовете на Amazon.com. Задачата на компанията е със сигурност по-голямо предизвикателство в много отношения: повечето от всичките 48 000 линии стоки, които магазинът продава, са нетрайни. Много от тях трябва да са охладени или замразени. Някои, като сушито, трябва да бъдат изработени в същия ден, в който ще пристигнат в склада.


Това прави съхраняването, събирането, както и доставката на стоките много сложна задача по оптимизация, притисната от времето до краен предел. За Ocado да расте и да излезе на печалба е въпрос на максимална ефективност.


В момента, в който клиент поръчва хранителни стоки чрез интернет страницата на Ocado, продуктите се поставят в големи пластмасови каси. Контейнерите са опаковани на ръка, но поне не се изисква много ходене: 30 км конвейерни ленти в склада Dorden пренасят кутиите право при хората, които работят като „събирачи”. Те вземат стоките от рафтове, като използват роботи, или от кутии, които биват изваждано от мястото си на съхранение с помощта на кранове и транспортьори.


Алгоритмите в склада на Ocado непрекъснато наблюдават търсенето на продукти и използват информацията, за да набележат оптималната схема за съхранение, така че най-популярните продукти са винаги под ръка.


Роботите щъкат наоколо, преминавайки на сантиметри един от друг, със скорост до 14,5 км/ч


След като поръчаната стока бъде пакетирана, тя се натоварва в голям камион и се откарва в център за дистрибуция, за да бъде натоварена в микробус. Всеки ван поема по маршрут за доставки, който бива внимателно оптимизиран според фактори като времевите предпочитания на клиентите, трафика по пътищата, а дори и времето.


Но в Ocado искат да бъдат по-бързи. „Всяка част от секундата в нашия бизнес има значение”, казва Пол Кларк, главен технологичен директор на Ocado. „Всичко опира до това как може да спестим още малко от процесите”, допълва той, цитиран от technologyreview.com.


Затова третият склад на магазина – който в момента е в етап на изпитания – е напълно роботизиран. Основният етаж е разграфен като гигантска мрежа с размера на футболно игрище, разделен на квадрати с размер на перална машина. Под всеки квадрат има вертикална колона от пет сандъка с хранителни стоки, един върху друг. На повърхността, отгоре, има 1000 робота. Всеки от тях може да взима стоки от кутиите отдолу.


Роботите щъкат наоколо, преминавайки на сантиметри един от друг, със скорост до 14,5 км/ч. Поръчките се предават чрез специално проектирана 4G мрежа. Чрез нея се инструктират роботите да вземат щайгите и да ги изпращат до крайчеца на разграфената подова повърхност, където събирачите вземат стоките. Роботите работят като рояк: ако продуктът, който е нужен, е четири каси надолу в колоната, няколко робота идват веднага и раздигат купчината, докато се стигне до най-долния – с желаната стока.


Складът на име Andover, който вероятно ще влезе в експлоатация през 2017 г., е тренировка и изпитание за направата на още по-голям суперавтоматизиран склад в градчето Ерти недалеч от Лондон. Неговото строителство тепърва ще започне през следващата година. Там складът ще бъде три пъти по-голям. Това означава, че да се измисли как да се съхраняват стоките и как да се изваждат бързо, използвайки хиляди роботи, е невероятно сложна задача.


Кларк казва, че изчислителните нужди за това решение са „поносими”, но добавя, че компанията ще инвестира в GPU-базирани системи и зорко ще следи развитието на квантовите компютри на бъдещето.


Ocado работи и по развитието на роботика, която да е в състояние един ден да приема поръчки, обслужвани директно чрез сандъците и рояка от роботи. Но това доста е трудно заради голямото разнообразие на формите при хранителните стоки – от, да речем, торба с портокали до бутилка вино. В резултат на това, по думите на Кларк, в обозримо бъдеще в тези процеси все пак ще трябва да участват и хора.


Подобна е и ситуацията при автоматизацията на процеса на доставка. Компанията вече е в преговори с една фирма, зародена от екип, обособен от Университета в Оксфорд – Oxbotica, която се занимава с разработването на безпилотни коли. Кларк не казва каква точно е идеята, но не е трудно да се отгатне посоката. Все пак засега повечето клиенти продължават да предпочитат човек да им доставя поръчката, дори автономните превозни средства да са съвсем пълноценни и да могат изцяло да поемат работата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни