20.12.2016 09:42

Строят „най-устойчивата жилищна кула в света”

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британското село Хемел Хемпстед има амбицията да се превърне в локацията на „най-устойчивата жилищна кула в света”, съобщава Greentech.bg.


Хемел Хемпстед е “нов град”, построен след Втората световна война, на 24 мили северозападно от Лондон. Първоначално е проектиран от Джефри Джелико като “не град в градина, а град в парк“. Уви, местните жители не харесват дивите му планове и стигат до момента, в който в една анкета определят мястото като „най-грозния град в Обединеното кралство”.


Сега същият този градец има амбиция да се превърне в емблема на устойчивостта – защото ще си имат „Фара“ – една нова постройка, за която се надяват да се докаже като „най-устойчивата жилищна кула в света“. Проектът предвижда къп зелени характеристики. „Тази зашеметяваща забележителност – във вид на вертикално село – ще е първото по рода си място с устойчив и същевременно луксозен начин на живот, който съчетава производство на възобновяема енергия на място, множество технологии за пестене на енергия и наистина висок клас“, казват авторите.


Ето някои от функциите – такива, каквито ги описват създателите на проекта:


    Централен атриум, който служи като оранжерия. “Системата за естествена вентилация в сградата внася чистия въздух, произведен в зашеметяващата вътрешна ботаническа градина, задържайки топлината и създавайки затоплящ ефекти за осигуряването на свеж, чист въздух навсякъде“, казват създателите на проекта;


    Система за събиране на сивата и дъждовката вода захранва тоалетните;


    Интегрирани слънчеви панели на балконите и покривите;


    Топло- и звукоизолация: “топлинните загуби от по-малко от 0,2W/m2K на сградата представляват 70% подобрение спрямо сегашните наредби за строителството във Великобритания, докато акустичният рейтинг от по-малко от 15 db във всеки апартамент е с 60% по-добър спрямо сегашните строителни разпоредби на Обединеното кралство”;


    Подземни и въздушни термопомпи са съчетани с подови системи за отопление и “комфортно охлаждане”;


    Троен стъклопакет;


    “Възобновяемата енергия, добита от сградата, се съхранява през деня за използване през нощта, така че от електрическата мрежа е необходима съвсем малко или дори никаква енергия. В допълнение към намаляването на въглеродния отпечатък това също води и до значително по-ниски сметки за енергия”;


    Автоматизирана паркинг система за намаляване на отработените газове и “80% по-малко CO2”;


    Система за споделени велосипеди и коли.


Разбира се, в тези определения има и доволно голяма доза неяснота; все пак за амбициите на проекта е показателно изказването пред The Telegraph на Амби Сингх, търговския директор на компанията-разрботчик на сградата.


“Бетонът за „Фара“ ще бъде произведен възможн най-близо до мястото на строежа. Около 35 000 тона от изкопаните варовик и глина ще бъдат използвани като запълващи елементи в градежа – в стените, които не са носещи в сградата”. Това е доста по-различен подход от традиционната практика изкопаният материал да се извозва надалеч с хилади курсове на камиони, които бълват вредни газове и сажди. Не случайно ополотворяването на изкопните материали е един от факторите за LEED сертификация на сгради.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби