02.11.2016 10:00

Учени разработват компютър с размерите на вирус

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара (UCSB) работят по проект за най-малкото изчислително устройство в света. Компютърът използва плътни триизмерни схеми и алтернативна логика на базата на мемристори, съобщи TechRadar.com.


Мемристорите представляват пасивни микроелектронни елементи, които са способни да променят съпротивлението си, в зависимост от преминаващия през тях заряд. По-рано мемристорите се изследваха активно с цел използването им в системи за съхранение на данни и невроморфни изчисления.


„Необходими са нови изчислителни парадигми, за да отговорим на нарастващото търсене на бързи, компактни и енергоефективни устройства“, коментира Джина Адам от екипа на разработчиците. Всяка страна на проекто-компютъра има дължина 50 нанометра, което означава, че устройството би било с размерите на един биологичен вирус.


„Нашият специфичен принос се състои в това, че успяхме да опаковаме логиката в триизмерно пространство”, пояснява проф. Дмитрий Струков, съавтор на проекта и бивш инженер на Hewlett-Packard. „Предишните изследвания показаха, че отделните блокове на устройството могат да бъдат опаковани в още по-малки размери – 10 на 10 нанометра”, допълва той.


В обикновените компютри блоковете за обработка и съхранение на данни са разделени, което намалява скоростта на процесите. Според изследователите от UCSB, операциите с данни пряко в триизмерната структура на компютърната памет ще позволят по-бърза обработка на големи обеми информация.


Проектът стъпва на нов тип логика, наречена материална импликация (Material Implication Logic). При нея логическите операции и съхранението на информацията се извършват едновременно на едно и също място, а не са разделени, както при традиционните компютри. В резултат на това отпада необходимостта от пространство за пренасяне на данните в паметта и обратно.


В момента най-малкият компютър в света съществува само като проект. Все още не е създаден работен прототип на устройството, така че е твърде рано да се говори за комерсиална реализация на идеята.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния