01/02
18.10.2016 10:23

Дом в Колорадо пести енергия чрез земята и слънчевите си панели

Видян 2051 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато американската архитектурна фирма Gluck+ била потърсена за изграждането на частен дом насред зашеметяващите Скалисти планини в Колорадо, архитектите си дали сметка, че ще направят голяма глупост, ако не “скрият” ако не сведат до минимум визуалното въздействие от проекта, съобщава Greentech.bg. В резултат на това фирмата създала “Къщата в планината” – един дом със зелен покрив, който е частично вкопан в Земята и нежно се слива с пейзажа. Красивият дом, потънал в зеленината, спестява енергия благодарение на термоизолационните свойства на земята. Е, и благодарение на слънчевите си панели!


“Къщата в планината” се състои от два праволинейни обема сис стоманени рамки, които се пресичат, задормират ъгъла на плувен басейн. Формиращият се по този начин вътрешен двор се простира до самата къща.


Основният, скосен обем се издига плавно от на юг под ъгъл от 20 градуса. В него се помещават дневна, трапезария и кухненско пространство с отворен план. Той среща втория обем, полегнал по оста изток-запад, който пък съдържа три спални и гараж. Разположението на къщата и нейният затревен покрив правят сградата практически невидима от пътя.


Стени от високи прозорци обгръщат постройката, разкривайки панорамна гледка наоколо. Те освен това позволяват обитателите да се радват на изобилие от естествена дневна светлина.


Дебела стена от соларни панели на южната страна на крилото със спалните събира слънчева енергия, която захранва отоплението на дома и басейна.


Облизовна от бял дъб покрива външната част на крилото със спалните, а “потънал двор” на запад радва окото с камината си, вградена в подпорната стена от кортен-стомана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е