07.09.2016 10:01

Студенти от Газа проектираха соларен автомобил

Видян 1223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ивицата Газа в Палестина често страда от недостиг на горива, което води до прекъсвания на електрозахранването и големи предизвикателства за транспортната система. Това мотивирало студентите по инженеринг Джамал Ал Микати и Халид Ал Бардавил в университета на Газа „Ал Азхар” да помислят как да поработят креативно за справяне с проблема. Тяхното предложение е кола, захранвана от слънчева енергия, съобщава Greentech.bg.


23-годишните студенти са проектирали своя прототип като проект за дипломирането си. “Решихме да зависим от една сила, която Бог ни е дал, която е възобновяема, алтернативна, чиста енергия”, казва Бардавил. “Затова решихме да направим соларно превозно средство”.


Създаването на соларно-захранвана кола в ивицата Газа е по-трудно, отколкото би било в други райони на света. От една страна студентите трябва да работят в условия на често липсващо електрозахранване. От друга страна DC моторите, необходими на момчетата, не са налични в Газа. Според Микати, никой не знае как да изгражда DC електродвигатели. Затова двамата студенти се приинудили да адаптират различен мотор за работа в своята кола.


Преподавателят от университета на Газа „Ал Азхар” Мазен Абу Амер се надява слънчевата кола да насърчи жителите на Газа да се оглеждат за начини как да използват слънчевата енергия. “С изграждането на това превозно средство, което искахме да представим прототип, както правят някои европейски университети,” обясни преподавателят. „Искахме да разпространим знанието, осведомеността и културата за използването на слънчевата енергия. Направихме този проект и това е първият, съвсем първият в Газа, изработен изцяло от A до Я автомобил на слънчева енергия”.


Според университета, с начинанието си студентите се надяват и да потърсят начин за преобразуване на електрическите автомобили така, че да могат да работят със слънчева енергия. Чрез автомобили, които се задвижват от алтернативно захранване, младежите се надяват да предложат алтарнатива на съгражданите си, страдащи от енергийната криза, пред която е изправена цялата общност.


Снимки: Университета на Газа „Ал Азхар”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.