31.05.2016 10:34

Село Реген само си произвежда енергия и храна

Видян 2024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Датската архитектурна фирма EFFEKT има визия за бъдещето, в която изцяло самодостатъчни общности биха могли да отглеждат само собствената си храна и да произвеждат собствената си енергия. Архитектите са вградили точно тази визия в селото „Реген“ – една общност без нужда от връзка с енергийната мрежа, която се справя сама с всичко – от изменението на климата, през продоволствената сигурност до устойчивия дизайн. Сега в студиото планират да започнат изграждането на утопичната общност – още това лято, съобщава  Greentech.bg.


Има пет принципа, които стоят зад проекта „Реген“, пишат EFFEKT на сайта си. Това са: „енергийно позитивни домове; органична храна, отгледана наблизо; микс от възобновяема енергия и съхранение на енергия; рециклиране на водата и отпадъците; овластяване на местните общности“.


Домовете в тези прекрасни общности са разработени изцяло за устойчив начин на живот. Те са захранвани от фотоволтаични слънчеви панели, но пасивните им отоплителни и охлаждащи системи облекчават натиска върху потреблението на електрическа енергия във всяка къща. Семействата отглеждат собствени зеленчуци и плодове във взаимносвързани оранжерии. Заедно къщите образуват „споделена местна еко-система“.


Селищата включват няколко обществени площада, които са оборудвани с станции за зареждане на електрически автомобили. Има и вертикални аквапонни земеделски площи. Общностите споделят общи системи за съхранение на вода. Имат си зони за животновъдството, комунални зони за хранене, детски площадки, както и общностни обучителни центрове.


„Нашият модерен начин на живот е крайно неустойчив и това изисква по-устойчиви решения за бъдещето“, казва Саймън Линде, партньор в EFFEKT. „Технологията вече съществува, въпросът е да приложим науката в архитектурата на всекидневния живот. … Дошло е време да предефинираме разработването на жилищните пространства за следващите три милиарда души, които идват на планетата“.


EFFEKT вече имат планове да приложат този дизайн в проекти в Швеция, Германия, Норвегия и Дания, а имат и намерение да разработят такива общности в Китай, Африка, Обединените арабски емирства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион