01/02
29.12.2015 11:05

Как Сеул трансформира магистрала в градски парк с река

Видян 2891 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Един голям воден поток минава през центъра на Сеул, разделяйки града на Северна и Южна половина, но в продължение на три десетилетия това пространство е било заровено под оживена магистрала. През 2003 г., като част от огромен проект за градско обновяване, магистралата е отстранена и потокът е възстановен, за да се превърне в красив градски парк с дължина близо 6 километра. Разрушаването на пътища за създаването на градски парк е практика, която набира скорост из големите мегаполиси по света, съобщава Greentech.bg.


Потокът Чеонгйечеон е формиран по времето на династията Чосон, за да се осигури отводняването на града. Той е бил там в продължение на стотици години – до 1940 г., когато градът става толкова населена, че около потока се формира мини-селище, което се развива самобитно и започва да замърсява района. Потокът постепенно бива покриват с бетон, а от 1976 г. отгоре е изградена 5,6 км. повдигната градска магистрала.


Смятана за пример за “успешна индустриализация и модернизация”, магистралата остава там до 2003 г., когато плановете на града предвиждат тя да бъде съборена. Това съживява района и помага на Сеул да се възстанови и да се превърне в съвременен екологосъобразен град. Проектът за реставрацията на Чеонгйечеон отнема две години и струва около $ 281 000 000, но това създава процъфтяваща зона от зелени обществени пространства в центъра на града.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни