30.11.2015 11:58

Евтина, безотпадна тоалетна работи без вода

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проект за евтина тоалетна, която не изисква нито вода, нито енергия, за да преработва човешките отпадъци, ще бъде изпробвана през следващата година в Африка, по възможност в Гана, съобщава Greentech.bg.


В момента 2,3 милиарда души по света нямат достъп до безопасни, хигиенни тоалетни, защото много страни не разполагат с пари и инфраструктура, за да им предоставят това елементарно удобство. Тоалетната, която ще бъде тествана в Гана, работи с нан-мембрана. Очаква се това изобретение да коства, средно, по-малко от 5 цента на човек на ден. По-важното обаче е, че технологията може да облекчи проблема с достъпа до тоалетна за толкова много хора по света, казват нейните изобретатели от Университета Кренфийлд във Великобритания.


След използването на тоалетната урината и фекалиите се отстраняват чрез въртяща камера. След това отпадъците се филтрират през нано-мембрана, която има „дупки“, които са достатъчно големи, за да могат през тях да преминат водните молекули. Останалите молекули от твърдите отпадъци и патогените са твърде големи, за да преминат през мембраната. Така те се „прецеждат“ и се пренасочват към друг камера. Тя представлява газификатор и е мястото, където твърдите отпадъци могат да се изгарят за генериране на топлина. Тя може да се използва за електрозахранване на тоалетната.


Водата, която тоалетната произвежда, е годна за всякаква употреба. Единственият продукт от отпадъците, генерирани в това WC-изобретение, е пепел от изгарянето, която може да бъде безопасно добавена към битовите отпадъци. Процесът може да произвежда достатъчно излишна електроенергия за зареждане на малки уреди като например мобилни телефони, според изобретателите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,