20.11.2015 10:33

Най-малката подводница в света е с размерите на молекула

Видян 1734 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в кръвния ни поток, пише Tech Times. Невероятно бързата машина е с размера на 244 атома и може да се придвижва през течност, чиито молекули са с приблизително същия размер. “Тя прилича на човек, който преминава през баскетболно игрище с 1000 души, които хвърлят баскетболни по него,” казва Джеймс Тур, преподавател в Райс. “Това са най-бързо движещите се молекули, наблюдавани някога в разтвор.”



Подводницата е в състояние да се движи с една трета от обичайната за жаба скорост. Благодарение на размера и скоростта си, миниатюрното устройство би могло да извърши чудеса за медицината. Създателите на подводницата се надяват тя да пренася лекарства в човешкото тяло.
Микроскопичната машина се задвижва чрез ултравиолетова светлина, която променя по химичен път връзките, които държат “моторите” към корпуса. Промяната на връзките задвижва “мотора” с четвърт оборот. Устройството редува състояние на покой и въртене. Процесът продължава, докато е налице въздействие с ултравиолетова светлина. Методът на задвижване е взаимстван от бактерията камшиче.
Едно от предизвикателствата пред технологията е да се намерят приложения, при които излагането на човешкото тяло на ултравиолетова светлина би било безопасно. Изследването е публикувано в журнала Nano Letters на Американското химическо общество.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби