27.10.2015 10:35

3D камера на NASA променя мозъчната хирургия

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени са на път да променят начина на извършване на мозъчни операции, благодарение на миниатюрна 3D камера, която се разработва в Лабораторията за реактивно задвижване на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) в Пасадена, Калифорния, пише Space. При операции на мозъка лекарите трябва да виждат детайлно в изключително малки мащаби. Новата камера би могла да заснема триизмерни изображения вътре в мозъка, позволявайки на хирурзите да виждат сложната структура на мозъчната тъкан. Това би довело до по-бързи и по-безопасни хирургически намеси, посочват от Агенцията.
Устройството, наречено MARVEL (Multi-Angle Rear Viewing Endoscopic Tool) се прикача към ендоскоп - инструмент, който се използва за изследвания на вътрешността на човешкото тяло. “С една от най-малките 3D камери в света, МАRVEL е предназначен за минимално инвазивна мозъчна хирургия”, казва Харис Манохара от Лабораторията за реактивно задвижване. Манохара работи с хирурга д-р Хрйер Шахиниан.



Камерата на MARVEL има диаметър 4 милиметра и е дълга едва 15 милиметра. Цялата система, включително ендоскопът, може да се огъва около ъгли със 120-градусови извивки. Тази маневреност ще даде възможност на хирурзите да виждат големи части от мозъка. Камерата има два отвора с различни цветни филтри, като комбинираните изображения са триизмерни.
Учените от NASA смятат, че в бъдеще камерата би могла да намери приложение и в проучването на Космоса. Миниатюрната камера би могла да заснема изображения на повърхността на извънземни светове, инсталирана към роботизирани сонди. Засега изследователите, разработващи прототипа са съвсем близо до завършено устройство, готово да бъде използвано в хирургическата зала. Следващата стъпка е създаване на клиничен прототип, който да отговаря на изискванията на американската Администрация за храните и лекарствата, уточняват от Агенцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец