Свързани новини

22.12.2008 11:17

Модифицираха GSM за бързи кръвни анализи

Видян 1788 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не че идеята за употреба на мобилни телефони за диагностика на болести е нещо твърде оригинално или ново - подобни разработки съществуват от доста време. И все пак мисълта за стандартен телефон, модифициран за медицински цели, определено звучи вдъхновяващо.


Всъщност интересното в случая е, че става дума за съвсем обикновен телефон на Sony Ericsson - нещо повече, той дори не се отличава с особено мощна камера, тъй като от снимката личи, че е от серията Walkman. Същевременно телефонът с леки модификации е бил превърнат в своеобразен инструмент за извършване на кръвни тестове. След преработката телефонът е в състояние да отрива зараза с HIV вирус, малария и разнообразни други болести. Създателят му се казва Айдоган Озкан и работи в Университета на Калифорния в Лос Анджелис. Ако опростим нещата максимално, устройството използва за анализа на кръвните клетки стандартния сензор на камерата (!), като за целта се осигурява филтрирана светлина от външен източник. При такава светлина се разкриват уникалните характеристики на клетките, които след това се интерпретират от разработения от Озкан софтуер и на база на резултатите се определя диагнозата.


Замисълът на подобна модификация на телефона е свързан с възможността чрез подобно устройство да се диагностицират опасни болести дори и в най-затънтените краища на света, където сложната медицинска апаратура е трудно да бъде доставена. Лично ние се съмняваме, че в Европа или САЩ подобните по размери на хладилник машини за кръвен анализ ще останат в миналото заради тази разработка, но пък заради свръхпортативността си тя определено ще помогне на медицинските екипи в развиващите се страни... (и току-виж, ако стане масова, ви спести някой и друг лев по направление за кръвни изследвания



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат