Свързани новини

04.11.2013 13:27

Създават e-поща, защитена от "подслушване"

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бивши служители на специалните служби на САЩ създават електронна поща, която принципно не може да бъде подслушвана. Проектът Dark Mail се движи от две американски компании - Silent Circle и Lavabit с основател Ладар Левисион - и беше обявен на конференция Inbox Love в Маунтин Вю, Калифорния, съобщи TechNews.bg.


Експертите работят по създаване на уникален отворен протокол за кодиране и архитектура за електронна поща от ново поколение, Email. 3.0, напълно защитена от прихващане на съобщенията.


Новата услуга Dark Mail ще изглежда като всяка друга - с входящи папки, изпратени съобщения и чернови. Разликата е в това, че вместо да съхранява писмата на сървъри, услугата автоматично ще установява директни връзки между потребителите (P2P). Всяко съединение ще бъде кодирано от край до край, вкл. съдържанието на писмото и метаданните (информация за изпращач, получател и т.н).


Ключовете за кодиране на съобщенията ще се унищожават веднага след предаването. В основата на Dark Mail ще стои протокол за обмен на мигновени съобщения SCIMP, който в момента се ползва от приложенията на Silent Circle.


Ако технологията бъде внедрена от всички пощенски доставчици в света, прихващането на съобщенията ще стане практически невъзможно, дори и за NSA (американската Агенция за национална сигурност). И в момента за потребителите са достъпни технологии за кодиране на е-писма като PGP, но те позволяват кодиране само на тялото на писмото, не и на метаданните. Освен това за използването на такива технологии са необходими определени познания.


Приложението Dark Mail ще бъде лесно за усвояване. То ще позволява също изпращане на имейли към акаунти Gmail и Hotmail, като издава предупреждение, че съобщението може да бъде прихванато. По план, първо трябва да излязат приложения Dark Mail за iPhone и Android, а след това - за Windows и Mac.


По думите на генералния директор на Silent Circle - Майк Янки, бивш американски снайперист, след 3-4 години Dark Mail ще се използва от повечето потребители на интернет в света. Според него обаче, компании като Google и Microsoft едва ли ще се съгласят да поддържат технологията, заради опасения от проблеми с правителствата.


Любопитен факт е, че пощенските услуги на Lavabit бяха използвани от бившия служител на ЦРУ - Едуард Сноудън, който разкри компрометираща информация за дейността американските специални служби. В отговор властите закриха пощенската услуга, а Сноудън го грози съд и затвор, ако се завърне в родината си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби