Свързани новини

04.10.2013 12:15

Смартфони ще засичат земетресения

Видян 1450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски сеизмолози предложиха смартфони, оборудвани с акселерометри, да събират оперативни данни за земетресенията в различни части на света, съобщи technews.


Акселерометрите според тях имат достатъчно високо ниво на чувствителност, за да уловят земетресения със сила пет или повече степени по скалата на Рихтер, ако се намират в непосредствена близост до епицентъра.


За учените е възможно създаването на интерактивна карта на сеизмичната активност, тъй като смартфоните са разпространени практически навсякъде.


Сеизмолозите смятат, че картата би помогнала за определяна на параметрите на земетресенията и може да осигури на специалистите необходимите данни по време на труса и веднага след него.


Оказва се, че идеята произлиза от организацията Quake-Catcher Network, базирана в Станфордския университет. Учените предложиха измерване на земетресенията по показанията на вградени в компютрите акселерометри, но смартфоните могат значително да опростят реализацията на идеята.


Освен че имат вградени акселерометри, смартфоните са независими от електрическите мрежи, тъй като работят на батерия, и са много повече като брой от стационарните компютри, които биха могли да се ползват от сеизмолозите.


Оборудвани с още по-чувствителни датчици, смартфоните могат да създадат идеални сеизмологични мрежи, които ще регистрират дори и най-малките земетресения с висока точност, твърдят учените.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден