Свързани новини

18.04.2013 10:50

Санирането е една голяма лъжа

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много хора смятат, че лепенето на изолиращи плочи по стените помага за запазване на топлото. Но ново проучване сочи, че разходите за това надвишават драстично спестените пари, пише Сега.


В Германия топлата пролет все така е мираж и студеното време се усети особено неприятно по време на отминалия католически Великден. Много немци с право се запитаха дали не е време да санират своите жилища, за да им е по-топло и да спестят пари от отоплението. Но преди да сторят това, не е лошо да хвърлят едно око на ново проучване на държавната банка за развитие KfW за разходите и ползите от тази практика. Тъй като изводите му действат доста отрезвяващо. А основният от тях е, че "енергийното саниране гълта повече пари, отколкото спестява" на домакинствата, пише немският ежедневник Ди Велт.


Дори изграждането на енергийно спестяващи жилища показа, че те се амортизират доста по-бързо от предвиденото. "Именно затова при инвестирането в подобни проекти не трябва да се разчита само на спестяване на пари от енергията", сочи докладът на KfW.


Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. Това води до парадокса, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро. "Това сочи, че някъде по пътя се губи здравият смисъл", смята Томас Бейерле от компанията за недвижими имоти IVG. Независимо от това всяка година федералното правителство отпуска милиарди евро за саниране и строеж на енергийно спестяващи жилища. Само през т.г. са предвидени 1.8 милиарда евро за подобни цели. "Това фактически е разхищаване на парите на данъкоплатците", смята Бейерле.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за